mandag 31. august 2009

Dyranut 2009

Hjemme igjen etter flere kjekke dager på Dyranut. Storm og jeg trente overvær alle dagene. Og det trengtes. Storm er fryktelig avhengig av meg når han går overvær. Det er han fortsatt. Det går noe bedre på "enkle" overvær med jevn vind der ferten ikke forsvinner. Da springer han ut uten å sjekke med meg.

Når det blir litt vanskeligere og ferten forsvinner eller varierer så sjekker han med meg hele tiden om det er rett det han holder på med.
Ett av de andre store problemene er at han belønner seg selv med spor viss han kan.

Vi har mye å jobbe med der, så nå blir det overværstrening hele tiden fremover til apporten sitter så bra at jeg kan begynne med melding.

I tillegg må jeg jobbe med å å finne den absolutt beste belønningen. Leking er kjekt, men bare i svært korte perioder og det er heller ingen leker jeg har funnet så langt som han er desperat etter mer enn to -tre gangers lek. Da er godbiter bedre, men han er rask til å skifte mening om hva som er beste godbiten.
( på onsdag var han helt desperat etter fiskekarbonader, men på fredag på dyranut så var de ikke spennende i det hele tatt) Nå skal det også nevnes at Storm har virket noe syk siden vi kom hjem og ikke spist noe, så det er mulig at alle godbiter var litt kvalmende spesielt i går.

Jeg har fått mange gode og konkrete tips om hvordan jeg skal gjøre både ift. sporsuget til Storm, hvor avhengig han er av meg mm. Jeg takker for dem alle og skal prøve å huske dem når jeg står i samme situasjoner neste gang.
Det har vært en utrolig lærerik helg for meg og sikkert også for Storm.


Alle gode råd og tips om belønning mottas med takk. (For det er vanskelig å sende en sekk med spor ut med figurantene)

Og så har jeg observert noe som jeg ikke helt skjønner. Storm er mye flinkere til å apportere både gjenstander han finner og det jeg ber han om når det er andre hunder tilstede, enn han er når det er mennesker som forstyrrelser. Dette har jeg sett flere ganger når vi har vært på tur med enten Bizzo eller Gismo. Det samme gjelder leking med hvilken som helst leke. Storm er fryktelig mye mer opptatt av baller, pipedyr og pinner for den saks skyld dersom noen andre introduserer dette når Bizzo eller Gismo er tilstede. Og det er ikke alltid det er meningen at han skal få fokus på leken. Noen som har en god forklaring på det ???

onsdag 26. august 2009

Kjekke tisper og lydighetstrening med en "avskrudd" hund

I går møtte jeg Anne Lise ved Hummeren hotell og gikk enn tur langs sjøen før vi dro for å trene lydighet. Allerede på turen oppdaget jeg at Storm ikke var "påskrudd". Alle lukter, myrhull, vannhull og lignende var mye mer intressante enn både meg, Gismo og Anne Lise. Gismo derimot han gjorde alt jeg ba Storm om på hele turen. Så jeg var ikke særlig optimistisk med tanke på lydighetstrening.
Storm var rimelig av/på gjennom hele treningen også. Når han skulle apportere gjenstander løp han bort til en av tispene istede og fot gikk han ikke. Men han hadde flere vellykkede apporteringer og fellesdekken gikk så noelunde bra.
Han har begynt igjen med å legge seg ned i dekk og kikke seg rundt når han blir sliten i hode og tydeligvis synes at vi kan ta en pause. Er egntlig fornøyd med at han gjør det istede for å begynne å tulle og tøyse.
Men mesteparten av treningen i dag gikk med på å forsøke å holde kontakt med han.
Når vi skulle gå fot, var han mer intressert i å følge sporene til alle fotballspillerene som hadde væt på banen før oss.
Det som gikk greiest var sitt og bli trening.
Når vi kom hjem spiste Storm og så gikk han og la seg. Mulig at han var ganske trett allrede på treningen, for han pleier aldri legge seg til å sove for natten så tidlig som han gjorde i går.

søndag 23. august 2009

På bærtur og muligens litt meldingstrening..

I helga var vi tre jenter og to firbeinte gutter på tur.

I går ble turen avsluttet etter bare en halvtime. Ikke helt frivillig fra noens side. Men da vi kom tilbake til RK-hytta var vi egentlig ganske fornøyde med å kunne koke suppe under en presenning. (Det regnet kattunger, valper og elefanter helt til det ble mørkt og stjernene kom frem). Vi var jo tross alt på tur, så da skulle maten lages utendørs og på Stormkjøkken, og spises ute. Grilling ble det også tid til utendørs i vår fine hule litt senere på kvelden, selv om det innimellom kom en liten elv rennede rett forbi grillen.

Innimellom dette fikk både Storm og Gismo en økt med lydighetstrening. Når Gismo var utslitt forsøkte jeg meg på en økt med meldingstrening ( tror jeg). Storm hentet bittet hos Anne Lise, kom fint på plass og leverte det til meg før hun ropte på han og ga han godbiter. Han fikk to repitisjoner på Anne Lise og to på Katrine. Alle fire gangene gjorde han det kjempefint. De stod ca 15 meter fra meg på parkeringsplassen. Vi stoppet der fordi jeg ikke var helt sikker på om vi gjorde det helt riktig og ikke ville drive med vranglære i så fall.

Søndag dro vi ut på tur igjen. Denne gangen var mer vellykket. Vi fikk plukket masse blåbær. Gismo var festet i en langline og vandret rundt, mens Storm fikk løpe fritt. Jeg tror Gismo ble litt lei av at Storm ikke lekte noe særlig med han. Storm var fryktelig opptatt av å følge alle sporene vi lagde opp og ned og frem og tilbake i blåbærlia, samt å rulle seg rundt i myra.
Han viste også frem litt av sin verste "fjortis-side" i dag og stakk avgårde i en vanvittig fart med regnjakken til Anne Lise bare for å slippe den midt i myra. Hver gang jeg tror at nå er endelig krapylet begynt å bli voksen, så viser han seg fra sin absolutt verste side igjen. Han var ikke særlig populær en periode der nei og både jeg og Anne Lise var glad det ikke regnet.

Storm fikk også en runde med apporttrening på Caps. Den ble litt rar for jeg måtte kaste noen godbiter til Gismo litt på avstand i tillegg, samt at jeg stod oppå en flat stein. Gismo kommer og setter seg på plass når jeg sier på plass eller hit(derfor ble han distrahert med godbitsøk). Når Gismo sitter på plass vet ikke Storm helt hvor han skal sitte. Men så lenge Gismo ikke kom helt oppi oss, så hentet Storm capsen og kom fint på plass før jeg fikk den. Tror vi nærmer oss Apellen snart.( på det området iallefall) Når Gismo var i veien de siste gangene satte Storm seg bare rett foran meg istede med capsen i munnen.

Merkelig nok er ikke Storm kjempesliten etter all springingen og egentreningen på spor som han drev med i dag.

torsdag 20. august 2009

Nok ett vinkelspor...

I går var vi på først lagindelte trening etter sommerferien. Vi var nesten fulltallig lag som møtte opp i Vigreskogen. Jeg ville trene spor, mens alle de andre ville trene rundering.

Aud var så snill og la ut ett spor til Storm med mange vinkler. Hun merket vinklene godt slik at jeg kunne se hvilken vei vi skulle.

Sporet fikk ligge i litt over en time før vi gikk det. Jeg var litt skeptisk til om det var for ferskt og han bare ville rase avgårde. Det blåste veldig godt i Vigreskogen i går, så det påvirket nok også sporet litt.

Vi startet og Storm virret endel det første stykket som var over gressplenen( og mest i vinden), men han gikk ikke så fort som jeg ville trodd. Han brukte tid på å finne rett vei i de første vinklene også i dag, og ville helst inn i skogen ett av stedene og opp i bjørnebærbuskene ett annet sted. Han virket litt ufokusert i starten. Men så løsnet det og han gikk mer konsentrert. Han hadde forsatt noen vinkler der han brukte tid for å finne riktig retning. Men det gikk bedre etter hvert. De siste vinklene gikk han ganske så nøyaktig. Etter at vi hadde funnet slutten og sporselen var tatt av, forsatte Storm som vanlig å gå sporleggerens spor videre. Jeg tror ikke jeg skal stresse så mye med det, siden han konsekvent legger seg ned ved sluttgjenstanden nå.

Etterpå fikk vi trent litt hold fast med løsbittet også, mens vi ventet på at de andre skulle bli ferdige. Jeg la det fra meg på bakken for å se om han plukket det opp av seg selv for å komme inn på plass med det ( han gjør det hjemme i hagen og stua med alt som er avlangt og ligner løsbitt, flasker eller fjernkontroller) Han gjør det også med feiekosten, som han klarer treffe meg akkurat i knehasene med når han kommer og setter seg på plass ( ikke det mest behagelige, men, men....)
Og jammen så gjorde han det to ganger på rad. Jeg trodde ikke mine egne øyner, for Storm har ikke akkurat vært flink til å holde fokus over tid på det jeg har villet at han skulle gjøre.

onsdag 19. august 2009

Hvem har byttet ut hunden i bilen min?

Da Storm fikk lufteturen sin rundt bygget på jobb i dag lurte jeg nesten på om noen hadde byttet han ut med en ferdig oppdratt hund.
Ikke bare gikk han fot ( og ikke bare "i nærheten av fot") rundt hele bygget (ca 400 m), men da jeg stoppet for å snakke med en dame på veien satte han seg fint ned på plass ( helt av seg selv)og satt å så opp på meg under hele samtalen.
Men det varer vel ikke ut dagen før han kommer med litt "fjortisoppførsel" igjen. Det kan umulig være sant at han har tenkt å oppføre seg fint og veloppdragent hele tiden....

Vi fikk også lagt inn litt miljøtrening på en minigraver og en liten traktor som han klatret oppi med logrende hale og så forventingsfullt på meg for å få en halv frolic i belønning. (Han spiste den med like stor entusiasme som om han hadde fått ett digert kjøttbein, så det var tydeligvis god nok belønning)

Lydighetstrening på Tananger

I går var vi på lydighetstrening på Tananger. Gismo og Anne Lise var der også. Planen min er å trene der hver tirsdag fremover. Iallefall helt til jeg har fått Apell-prøven i boks.
I går hadde jeg egentlig ikke tenkt så mye over hva jeg hadde tenkt å trene på, bortsett fra hold fast med forstyrrelser.
Det var tydelig at det var masse forstyrrelser som gjorde at Storm mistet fokus. Det var blant annet ett par tisper der som han syntes var litt skumle helt til de var ferdige med å kjefte på han. Da kunne han godt tenkt seg å lekt med dem.

Han fikk to økter med fellesdekk. Den første økta gikk kjempefint, den andre gikk ikke bra. Da reiste han seg og gikk bort til nabohundene. Gismo var en av dem. Så det må jeg trene mye mer på før jeg går lengre fra han. Jeg var nok litt kjapp med å gå lenger fra han i andre økta siden det hadde gått fint med ett par meters avstand første runden.

Hold fast gikk bedre og bedre etter hvert. Han hadde en gang der han spyttet bittet ut slik han gjorde før.

Det som imponerte meg var at han gikk fot bedre enn han har gjort noensinne før bortsett fra når vi går alene på en eller annen skogsvei. Men han har nå ennå mye å lære der. Han går bare fot til han har fått belønning. Og det er til tider mer i form av " i nærheten av fot" enn fot.

Gleder meg allerede til neste tirsdag, for jeg ser han er mer fokusert, lettere å få kontakt med og flinkere til å gjøre ting enn i vår. ( Mulig at det har noe med at jeg ikke er så sliten som jeg var i vår heller)

mandag 17. august 2009

Hold fast med Gismo som publikum

Tror at Storm har generalisert hold fast ganske bra, for i dag satt han fint på plass med løsbittet mens Gismo stod og hoppet foran han. ( Gismo er Storms yndlingslekekamerat)Han gjorde dette flere ganger.
Så tenkte jeg at Gismo kunne forsøke det samme, men Gismo tenkte noe helt annet. Han tenkte Yess en leke og sprang avgårde med den. Storm så rimelig forvirret ut ( viss hunder kan være det). Han så på meg og så på Gismo og så på meg igjen. Jeg sa til han at han kunne hente den. Han for etter Gismo men klarte ikke ta han igjen i det hele tatt. Lurer på om han hadde kommet på plass med løsbittet dersom han hadde fått tak i det?

Storm fikk en runde til med hold fast etterpå, som også gikk helt fint.

søndag 16. august 2009

Gammelt spor og nok ett vinkelspor

I går møttes vi en liten gjeng for å gå spor på Sviland for å gå spor. Vi hadde alle lagt ut gamle spor til hverandre dagen før.
Det plaskregnet og jeg skulle gå ett spor som Tone hadde lagt ut for meg. Storm markerte gjenstanden i starten bra og la seg ned ved den. Vi gikk avgårde på noe som tydelig var spor, men etter en stund begynte Storm å virre. Da antar jeg at vi forsvant av sporet. Vi fant aldri slutten.
Sporet var ca 300 meter langt og så slik ut:

( sporloggen kommer når bare jeg og Pcen er litt bedre venner)

GPSen min påstod at den ikke hadde sattelittkontakt, så jeg brukte ikke tid på å få den til å skjønne at det hadde den. Derfor ble det ingen sporlogg av selve sporet, bare av tilbaketuren på grusveien.

Vi gikk av det midt i svingen tror jeg. For Storm så ut som han var på spor igjen da vi kom tilbake dit, og ville gå i den retningen, men jeg fulgte ikke opp.
Tror at neste gang vi forsøker oss på ett gammelt spor, så skal det være ett kortere. Det forrige gamle sporet vi gikk var både kortere og jeg hadde lagt det selv. ( Det gikk mye bedre enn dette)


Vinkelsporet gikk bedre. Storm gikk rolig og konsentrert i starten når underlaget var gress, myr og tuer. Når vi kom inn på nålebunn gikk han raskere, men fortsatt konsentrert uten å gå rett frem i vinklene. ( Han sjekket riktignok litt ekstra om han var i riktig retning på flere, men ikke mere enn en meter ut ca) Bortsett fra den siste vinkelen. Der prøvde han ut alle mulige retninger før han fant riktig retning. Og til slutt fant vi slutten.

Da var jeg iallefall godt fornøyd av plaskregn og sporgåing.

Jeg tror ikke mor er like glad i regn som meg...

I dag har vi vært på tur på Sele. Vi gikk ikke så langt som jeg kunne tenke meg. Tror ikke mor syntes det var like gøy som meg at det regnet sidelengs og blåste så mye at sjøen kom helt over moloen i Sele havn.
Men jeg syntes nå det var veldig kjekt jeg. Så kjekt at jeg måtte gjøre en masse hopp og sprett og krumspring og logre masse med halen for å prøve å få mor til å skjønne at dette var gøy.
Men det nyttet ikke.. Og vet dere hva; hun ble litt sint for hun mente at jeg forsøkte å dra henne overende.
Jeg mener nå at hun burde visst bedre enn å gå tur med meg ett sted jeg må gå i bånd i slikt gøyalt vær.

Har dere forresten sett de fine bildene "mormor" har lagt ut av meg her. Jeg har funnet ut at dersom jeg ikke blir redningshund, så kan jeg jo bli skogsarbeider, for jeg er utrolig flink til å rydde vekk trestammer for "morfar".

Hilsen en Stormglad Storm

fredag 14. august 2009

Skogsarbeideren Storm (Juli 2009)



Posted by Picasa

Med hatt og sigar 20.juni


Storm i Trodla Tysdal

Disse bildene har "onkel Asbjørn" tatt

når vi var på vei opp til Helgeland.
Posted by Picasa

torsdag 13. august 2009

Jippi!!!!

Endelig har terpingen hver dag båret frukter. Storm har endelig skjønt at han skal ikke bare holde fast når han sitter, men også når han går fot. I tillegg har han helt på egenhånd funnet ut at han kan hente ting som ligger rundt omkring og komme og sette seg fint på plass ( og fortsatt holde det i munnen) for så å få belønning. Nå må jeg bare ikke gå for fort eller for sent frem videre denne gangen også slik at jeg må begynne apport-treningen helt på ny flere ganger.

onsdag 12. august 2009

Vinkelspor

Både i dag og på lørdag trente vi på vinkelspor. Målet er å få ned hastigheten og opp nøyaktigheten på Storm når han går spor. På lørdag ba jeg Hugo om å være min private instruktør. Han la ett spor med utrolig mange vinkler i ute på "plenen" ( marka) nede i grustaket.
Han merket vinklene godt. En farge i vinkelen og en farge i retningen sporet gikk. Sporet lå i 4 timer før jeg gikk det. Da fulgte Hugo meg og Storm i sporet og rettledet underveis. Tusen takk for god hjelp Hugo:-). Storm gikk ukonsenteret og virret over de første vinklene. Etter hvert gikk det bedre og bedre. De siste tre gikk han sakte og kjempefint.

I dag la Aud ut en masse vinkler for meg i "babyskogen". Dette sporet lå i ca 2 timer. Storm gikk greit i starten, så hørte vi noen skudd og Storm ble litt urolig og mer opptatt av lyden enn sporet. Jeg valgte å stoppe litt opp og fikk fokuset vekk fra lydene og på godbiter. Da jeg sa søk spor igjen til han satte han igang igjen. Han gikk greit de fleste vinklene helt til den siste. Der ville han gjentatte ganger gå i feil retning( ikke rett frem), men valgte til slutt riktig og fant slutten.