onsdag 4. februar 2009

Sporoppsøk i mørke

I dag var vi bare to stykker som møtte opp på Sviland for å gå spor; Ronny og meg. Egentlig hadde jeg tenkt å trene overvær på Orre, men så ble det snakket om hvor vidt det var litt mye snø til å komme fram og jeg kom på at jeg hadde en kake å bake før det ble helt natt også.

Ronny la ut to sporoppsøk for meg i "baby"-skogen. Etter 1,5 timer satte vi av gårde. Det første ble ett kort spor og ikke noe sporoppsøk, for Storm gikk rett på sporet med en gang. Han fulgte det kjempebra, noen ganger litt sekundært. Jeg trynte og får sikkert blåmerke både på skinneleggen og ribbena. Storm sto bare å kikket på meg til jeg hadde kommet på bena, før han satte avgårde igjen. Han fant slutten og var meget fornøyd over godbitene.

Så var det neste sporoppsøk. Vi vandret ut i skogen i den retningen jeg visste at neste spor skulle komme. Plutselig slo Storm og dro avgårde til venstre. Ganske riktig, han hadde funnet sporet og slo rette vei med en gang. Her kom vi til slutten, men Storm ville bare videre. Jeg fikk koblet sporsele og sporline av han, men likevel gjorde han noen iherdige forsøk på å forsøke å slepe meg videre gjennom skogen for å følge Ronny sine spor tilbake mot bilen. Jeg valgte å ta han med meg inn i skogen og gå der det ikke var noen spor for å prøve å fortelle han at vi var ferdig med sporet. Jeg vet ikke om det var riktig eller ikke. ( Mulig at Ronny sine spor var ekstra spennende siden han har en løpsk tispe)

Jeg ser ett mønster tror jeg, der slutten på det første sporoppsøket, eller den første gjenstanden i sporet er mest spennende. Etter det virker det som at selve sporet er det som er mest spennende å følge helt til han kommer tilbake til bilene, eller hvor enn sporlegger har stoppet opp og ikke gått videre. Noen gode tips på hva jeg kan gjøre med det ?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det første som slår meg er belønninga, at den ikke er god/sterk nok? Men var dette noe du så kun i går, eller har du sett det flere ganger? Det er forvørig mange hunder som "belønner seg selv" med å gå spor. Og det er ikke nøvendigvis noe problem, bare bonus. :-) Det viktigste er at han plukker gjenstander underveis (vet ikke om du har startet med det enda). Du kan begynne å jobbe med lengre og eldre spor - og gi han mer utfordringer.

Gro Elin sa...

Etter første gjenstand på lengre spor, så er det sporet som er mest spennende, så ja jeg har sett det flere ganger. Det gjelder også på eldre spor.
Jeg tror at belønninga er god nok, men kan forsøke med kjekke leker eller godbiter i noen andre bokser.

Tone sa...

Vet ikke om jeg oppfatter det riktig, men er det slik at det er gjenstander han går over/ikke apporterer (ikke første gjenstand/el slutt)?
Tar han slutten på det andre sporet?

Det kan selvsagt være flere ting "på gang" her, og også flere løsninger...Du får se hva du tror passer:

Gjenstandsinteressen er kanskje noe lav, derfor går han over gjenstander og er gjen.st.inter. lav er sporet i seg selv, ev å komme til slutten, kjekkere.
Da må gjenstandsinteressen økes, ved bla å trene mye apportering av små gjenstander, utenom sporet. Belønningen når han finner slike må kanskje økes, både i og utenom sporet.
Når du/fig går spor, marker hvor gjenstandene er og ikke la ham gå videre før han apporterer gjenstanden. Vil han ikke apportere, så kast gjenstanden litt vekk, ev la ham jakte på den og så apportere, før dere går videre. Det gjør ingenting at det blir liott "pause" (apporteringstrening) midt i sporet.
Du kan godt gå noen slike spor selv, for å ha full kontroll. Hvis andre går må dem være med når du går sporet, og det må være i et oversiktelig terreng slik at man ser sløyfa som markerer gjenstanden - Masse belønning. Man bør belønne hver en gjenstand som om den var slutten.