lørdag 2. mai 2009

Supersporgutten

I dag var Hugo, Tone og jeg ved Bjerkreimssenderen og trente. Først la vi ut spor for hverandre. Jeg la ut for Tone mens Hugo la ut for meg osv. Mitt skulle være ca 1 km, men ble nesten to. Det var tåke der oppe, så vi så ikke helt hva vi dreiv med mens vi la ut spor. (Tone sitt ble kortere enn det skulle være og litt sikk-sakk :-))
Tone la også ut ett lite felt for meg, slik at hun kunne få se hvordan vi trente på det og gi meg noen tips og råd.

Mens vi ventet på at sporene skulle bli gamle nok, så la Hugo seg ut i fjellsiden på andre siden av veien, slik at Storm og Isi fikk seg ett overværsøk hver.
Storm søkte villig avgårde og fikk ferten av noe ett stykke nede. Det var sannsynligvis sporet til Hugo og ikke Hugo han fikk overvær av. Når han kom opp til Hugo, så søkte han litt i området rundt han før han gikk bort til han. ( Han lå i en jervenduk) Tror nok Storm trenger mye mer trening på overvær enn det vi har drevet med til nå. Etterpå var det Isi sin tur.

Etter dette fikk vi prøve oss på feltet. Her har vi også ett forbedringspotensialet. Storm søker for så vidt godt nok, men han er ikke flink nok på apporteringen og heller ikke på innkomsten med gjenstandene. ( Vi fikk nå iallefall litt skryt for innkallingen/på plass) Kort sagt, så må jeg trene masse hold fast og apportering med Storm før jeg fortsetter med feltsøk-trening. Jeg fikk mange gode tips av både Hugo og Tone på hvordan jeg burde gjør det. Så aller først må jeg trene inn klikker igjen.

Så til det som gikk veldig bra ( jeg tror iallefall det frem til jeg har fått sporloggen av Hugo og kan sammenligne)
Nå var det endelig tid for spor. Sporet hadde da ligget i nesten 4 timer og det hadde vært tåke og fuktig i luften til vi begynte å gå.
Storm gikk rett på sporet og fant riktig retning. Vi gikk oppover en bakke og ned mot ett vann og fant første gjenstand, videre ned mot ett vann. Der hoppet Storm i vannet og tok seg en svømmetur, før han gikk opp på land og rett på sporet igjen. Storm gikk saktere etterhvert som vi kom videre. Enkelte steder gikk han en liten runde (dvs ett par meter) og så tilbake til sporet. Han fant flere gjenstander som han markerte og vi passerte noen bekker. Hver gang vi kom til en bekk, søkte han litt langs kanten før han fant ett sted han ville hoppe over for så å forsette avgårde med en gang han kom på andre siden. ( Det kunne se ut som om han forsikret seg om nøyaktig hvor sporet sluttet ved bekken før han hoppet over, slik at han kunne finne det igjen med en gang på andre siden) Rett før vi kom til slutten fant Storm ut at han skulle drikke vann igjen. Denne gangen var det litt dypere enn han hadde tenkt, men han kom seg nå opp igjen. Imponerende nok gikk han rett tilbake til der det så ut som han stoppet i sporet før badet, for så å fortsette.
Slutten fant han og la seg ned ved siden av den. Denne gangen var det tydelig at han skjønte at nå var vi ferdige med sporet. ( Etter at jeg hadde tatt av han sporline osv. ) Han hadde likevel ett par turer langs resten av sporet til Hugo, som for å si; mor her er sporet altså.

Sporet var 1, 67 km langt, hadde som sagt ligget i 4 timer( i tåke). Vi brukte 32 minutter på det og Storm fant alle gjenstandene + slutten. Jeg er KJEMPESTOLT av han.

Det var spennende å se på hvordan han søkte. Når det hadde ligget så lenge, så gikk han sånn passe gangfart, slik at jeg fikk sjansen til å følge med på hva han gjorde og hvordan han søkte. Enkelte ganger stoppen han helt opp og snuste nedi det som så ut som fotspor etter Hugo.

Nå ligger han helt utslått og sover her hjemme. :-)


Så når det gjelder spor, så får vi gå lange, gamle spor senere.

2 kommentarer:

Tone sa...

Ja, han var skikkelig flink på det lange sporet. Det viser bare at hundene ofte kan langt mer enn vi tror. Spesielt ifm sportrening tror jeg vi trener for likt gang på gang og at vi gir hundene for lite utfordringer. Nå er jo terrenget der oppe "nytt" og spennende og det var skikkelig deilig å komme seg litt vekk fra "vintertreningsområdene" våre :-)

Jeg ville kanskje ha vurdert å droppe å ha gjenstander i sporet, hvis du ikke vet hvor de er og kan stoppe ham og trene dekkmarkering på dem. For hver gang han ikke dekker ved en gjenstand, men går videre (selv om han markerer, blir han flinkere til akuratt det - å gå videre..) Det er jo fordi sporsuget er større enn gjenstandsinteressen (egentlig det man skal gjøre med gjenstanden da).

Ang felt. Du kan jo ha dekkmarkering der også, men det er kanskje værre å lære inn der enn i sporet?

Tone sa...

Hei igjen!

Sjekk ut denne nettsiden
http://hundetrening.blogspot.com/
Her beskrives noe av det Storm gjør (går videre etter gjenstanden i sporet). Her fokuseres det på forsterkningskvalitet, dvs hvor god er belønningen (for å dekke/apportere gjenstanden) egentlig - og hva er MAKS belønning?
Kriteriene senkes også i en periode.
Nyttig info tror jeg for mange.